sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Karkkipäivä

Alan olla melko varma, että tarvitsen sellaisen. Yhden päivän viikossa, sijoittuen viikonloppuun, jolloin voi hieman lipsua rutiineista, jos tekee mieli, joka viikko ei tietenkään ole pakko. Syödä jonkun herkun tai pari, myös niitä vaaleaa sokeria tai vehnää, joita muuten koitan välttää, MUTTA ainoastaan siinä määrin, ettei kalorit juokse taivaissa. Silleen, että on hyvä olla. Luulen, että kokonaisvaltaisen repsahtamisen riski pienenisi, jos en olisi niin ankara itselleni, vaan olisi aina silloin tällöin joku pieni herkkujuttu, josta saisi nauttia hyvällä omatunnolla. Elämäntapaahan tässä ollaan viemässä parempaan, eikä ainakaan mun käsitykseeni hyvästä elämästä kuulu totaalinen herkuttomuus :D

Tällä hetkellä tuntuu, ettei itselleni ongelmaksi koituisi tuossa herkkupäivässä sen rajaaminen vain yhteen päivään viikossa. En myöskään usko, että olisi vaikeaa pitää herkkujen määrät asiallisina, oon nyt nimittäin tähän painonpudotushommaan motivoituneempi kuin koskaan. Suurimmaksi ongelmaksi koitunee se, etten täysin hyvällä omatunnolla osaisi noista herkuista nauttia! Ajattelin, että nyt kun näin virallisesti ja blogissa julkisesti päätän tämän asian, niin ehkä herkkupäivään on sitten helpompi suhtautua ja itselleen lupa siihen antaa :)

Oon nyt perjantaista lähtien kirjannut myös syömieni ruokien kalorimääriä ylös ja ajattelin tehdä tätä ainakin viikon pari, ihan mielenkiinnosta ja osaltaan myös tarkistaakseni, että saamani energia jakautuisi mahdollisimman fiksusti pitkin päivää siten, että päivällä tuhdimpaa, illalla kevyempää.

Ja okei, täytyy tunnustaa, pistin karkkipäiväkokeilun käytäntöön jo eilen. Tässäpä siis rehellisyyden nimissä eilisen ruokapäiväkirja:


Aamupala:
- 1,5 dl maustamatonta luomujogurttia
- 1 banaani
- kourallinen pähkinöitä
- tyrni- ja pellavansiemenrouhetta, hampunsiemeniä
(yht. n. 370 kcal)

Aamupalan jälkeen lähdin kävelylenkille ja unohduin kuulokkeet korvissa kävelemään aina vaan eteenpäin ja eteenpäin. Lopulta heitinkin kahden tunnin mittaisen ja 11 kilometrin pituisen lauantailenkin lumisateessa! Fiilis oli katossa ja ihana raukeus levis jäseniin kyllä tuon jälkeen :)

Välipala:
- myslipatukka (ei lisättyä sokeria)
(n. 100 kcal)

Lounas: (vähän myöhäinen, vaille kolmelta iltapäivällä)
- 1 annos lohilaatikkoa
- 3 ruusukaalia paahdettuna (iski addiktio näihin, niiin hyviä!)
- salaattia, tomaattia, paprikaa, balsamicoa
- vähän fetaa muruina 
- pikkunokare hummusta
(n. 370 kcal)




Väliherkku:
- 50 g salmiakkeja
(n. 180 kcal)


Tuollainen säälittävä määrä irtsikoita, kahteen pekkaan, ei voi olla kovin pahasta eihän..?

Tästä eteenpäin päivä koostui lähinnä rennosta lauantaihengailusta kotona. Syötiin vähän (edelleen, paino sanalla vähän hehe) karkkia ja katsottiin How I Met Your Motheria :) Tuli itse asiassa vähän huono olo karkeista, koska ilmeisesti pitkän kävelylenkin jäljiltä keho huusi vielä lounaankin jälkeen energiaa, eikä ois ehkä oikein piitannut lisäainemössöstä ja sokerista, vaan jostakin vähän fiksummasta...

Päivällinen:
- 2 punajuuri-tattaripihviä
- salaattia, tomaattia, hiven fetaa murusteltuna
- itsetehtyä jogurttikastiketta n. 3 tl
( n. 180 kcal)




Ja sitten vielä jotain, johon mulla yltyi loppuviikon aikana himo kiitos tämän Fat no more -blogin postauksen... No okei, hapankorput bongasin sieltä, aurajuuston keksin ihan itse.




Iltaherkut:
- 3 hapankorppua (100% ruista)
- 40 g aurajuustoa
(n. 200 kcal)
- dallaspulla
- 2 dl rasvatonta luomumaitoa
(n. 270 kcal)


Eilisen karkkipäivän kalorit nousivat siis sinne n. 1670:n pintaan, ei paha, ottaen huomioon tuon hyvänmittaisen kävelylenkin, jonka päivällä tein. Ja kuinka nätisti osasinkaan pitää herkkujen määrät aisoissa, vai mitä? Ja syödä myös sitä ns. oikeaa, kevyttä ruokaa välillä.

Tänään takaisin ruodussa, tottakai. Mut mitäköhän mä teen sille puolikkaalle paketille aurajuustoa, joka lymyää jääkaapissa??

Nyt haluaisinkin tietää muiden kokemuksia tällaisista herkkupäivistä, onko kokemuksia ja onko ollut toimiva ja ihana juttu, vai pistänyt kaiken ihan plörinäksi?

8 kommenttia:

  1. Kyllä minä ainakin herkuttelen aina välillä. Aivan liian tylsää ilman herkkupäiviä. Kylläpäs mahtavan pitkiä lenkkejä vetelet! Voi kun itsekin saisi aikaiseksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kai elämän ookkaan tarkotus olla pelkkää raejuustoa ja light mehukeittoa ;) Mullon nyt viime päivinä ollut aika paljon vapaata aikaa ja oon fiksuna likkana pistänyt ajan hyötykäyttöön lenkkeilyn muodossa! Varmasti fiksumpaa ja rentouttavampaa kuin pelkkä lötköily. Itselle ainakin tulee ihan fyysisestikin huono olo, jos on koko ajan vaan sisällä.

      Poista
  2. Sori noista hapankorppuhimoista! :D

    Mutta mun mielestä herkkupäivä on hyvä olla, että ei tule sitten niitä isompia repsahduksia. Toki se kannattaa miettiä oman projektin kannalta onko se sitten isompi herkkupäivä kerran kaks kuussa, vai sitten jokaviikkoinen ja maltillinen :)

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha ei mitään, KIITOS, kun muistutit hapankorppujen olemassaolosta ;D Oon tullut siihen tulokseen, että kun en sitä isojen herkkumäärien kerralla vetämisestä aiheutuvaa huonoa oloa enää halua, vaan mieluummin opetella sellaista maltillisempaa herkuttelua, niin vois tuo max. kerta viikkoon sopia mulle oikein hyvin :)

      Poista
  3. Täälläkin ollaan ihan samoilla linjoilla, että herkutteluun on hyvä antaa lupa aina joskus, esim. kerran viikossa. Mulla se oli eilen ja kalorit aika samoissa kuin sullakin :) Ja toi on hyvä, että päivän mittaan voi syödä myös järkevää ruokaa, eli ei tarvitse koko päivää vetää överiksi, silloin ne kaloritkin kohoisi pilviin. Itse olin huvittunut kun söin 30g sipsejä (mitä en olisi ennen pitänyt edes herkutteluna) mutta se riitti! (tosin olin syönyt kotzonen sitä ennen) Ei sitä enää kaipaa samalla tavalla herkkuja kuin ennen, vähempikin riittää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo itse oon huomannut, että syömisiään maistelee ja niistä nautiskelee ihan eri tavalla kuin ennen, kun mättömäärät ei enää oo se juttu, vaan nimenomaan maku ja etenkin kun kyseessä on semmoset ruoat, joita on jo pidemmän aikaa himoinnut ja vihdoin saa vähän maistaa :) Arvostaa ihan erilailla! Oon ihan samaa mieltä, että vähempikin riittää, on jopa parempikin niin. Ja myös herkullisia, kevyempiä ruokia löytyy, joita saa sitten lappaa suuhunsa vähän isompiakin määriä ilman, että tulee paha olo..! :)

      Poista
  4. Hei löytyisikö punajuuri-pihveihin ohjetta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Just koitin etsiä, mutta valitettavasti se nettisivu miltä ohjeen bongasin on taidettu poistaa :(

      Poista