tiistai 28. tammikuuta 2014

Resepti: Omatekoinen falafel, eli kikhernepihvit uunissa

Tehtiin miehen kanssa lauantaina aivan täydellistä kasvisruokaa ja halusin ehdottomasti jakaa tämän reseptin myös teidän kanssanne! Itse tehty falafel on ollut kokeiltavien listalla jo pitkään ja kun vastaan sattui tämä helpolta vaikuttava ohje Anton & Anton -blogista, päätettiin viimein ottaa härkää sarvista! Ihan pikkuriikkisen tehtiin muutoksia ohjeeseen ja kerronkin nyt teille tuon meidän version. Ateria näytti kokonaisuudessaan siis tältä:




Uunissa paistettu falafel

Tarvitset:
- 1 tölkin (n. 250 g) esikäsiteltyjä kikherneitä (valmiiksi keitettyjä ja säilöttyjä siis!)
- pienen sipulin hienoksi silputtuna
- pari valkosipulinkynttä puristettuna
- persiljasilppua (n. 1/3 koko nipusta)
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 3 rkl öljyä
- suolaa
- mausteita:
 * juustokuminaa
 * paprikaa
 * chiliä
 * kurkumaa
 * korianteria

Tee näin:
Murskaa valutetut ja huuhdellut kikherneet haarukalla. Sekoita kaikki ainekset (öljyä lukuunottamatta) kulhossa ja vaivaa käsin tasaiseksi massaksi. Levitä pellille leivinpaperi ja voitele paperi öljyllä. Sekoita loput öljyt kikhernemassan joukkoon (tai halutessasi voitele sillä valmiiksi muotoillut falafelit ennen uuniin laittoa, kuten alkuperäisessä ohjeessa käsketään tehdä!). Muotoile massasta palloja ja litistä pallot paksuiksi kiekoiksi leivinpaperille. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Käännä falafelit varovasti paiston puolessavälissä.

Me saatiin massasta aikaan 10 falafelia ja laskin, että näillä aineksilla yhdessä falafelkiekossa on n. 75 kaloria.

Tulinen tomaattikastike syntyy sipulista, valkosipulista, tomaattimurskasta ja tulisuutta antavista mausteista. Kuullota sipulia ja valkosipulia hetki ja lisää joukkoon tomaattimurska ja mausteet, esim. paprika ja chili. Anna porista ja hautua hyvän aikaa ennen tarjoilua.

Tulisen kastikkeen tasapainottavaksi kaveriksi kannattaa tehdä raikas jogurttikastike. Tällä kertaa se syntyi maustamattomasta jogurtista, raastetusta kurkusta, sitruunanmehusta, ripauksesta cayenne- ja mustapippuria ja hunajasta.

Kvinoa-päärynäsalaatti koostui kahden edellämainitun lisäksi babypinaatista, kurkusta ja paprikasta. Kvinoa oli itselleni aivan uusi tuttavuus, mutta mieluusti otan sen mukaan ruokavaliooni, onhan sitä tituleerattu miltei superfoodiksi! Ja maistuikin tosi hyvältä. Kvinoa sisältää kaikkia ihmisen tarvitsemia, välttämättömiä aminohappoja oikeassa suhteessa. Kvinoa on hyvä korvike esimerkiksi riisille, sillä kvinoassa on proteiinia enemmän kuin riisissä tai muissa viljoissa. Nimenomaan salaateissa kvinoaan törmää usein. Kvinoa sisältää paljon ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia. Kasvisruokapainotteista ruokavaliota noudattavalle kvinoa vaikuttaisi siis olevan aika täydellinen ruoka-aine! :) Kvinoa huuhdellaan ennen keittämistä kuumalla vedellä ja annetaan sitten porista suolalla ja halutuilla mausteilla maustetussa vedessä 15 minuuttia. Itse käytin keitinvedessä vain ripauksen yrttisuolaa, en muuta.

11 kommenttia:

  1. Tätä on kyllä pakko jossain vaiheessa kokeilla:) Hyvältä näyttää! Tykkään kovasti kasvisruuasta:) Ja olen joskus ollutkin muutaman vuoden kasvissyöjä! -Laura-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää uunifalafelit oli todella helppoja tehdä, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! :) Oon kasvispainotteisesti tykännyt syödä kotioloissa jo vuoden-kaksi itsekin, nyt tosin tuo kevyt, mutta hyvin nälkää pitävä broisku yrittää luikerrella mukaan ruokavaliooni... :D Mutta uusia kasvisruokia tykkään mahdollisimman usein kokeilla myöskin!

      Poista
  2. Tulin vierailemaan, kun huomasin sun liittyneen blogini lukijaksi.
    Ja mikä blogi-helmi täältä löytyikään! Jään ehdottomasti seuraamaan (ja kuolaamaan herkullisen näköisiä sapuskoja) :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi vitsi mikä ihana kommentti, kiitos! Omakin blogisi on huippu :) Kiva kun jäät seuraamaan!

      Poista
  3. Kvinoaa olisi kotona ja pitäisi vaan se paketti avata ja käyttää. Jospa vaikka huomenna?

    Tsemppiä painonpudotukseesi!

    VastaaPoista
  4. Googlasin Kikhernepihvejä ja löysinkin koko aterian! Mahtavaa. Tein ja söin, mielettömän hyvää! En tosin saanut pihvejä pysymään kasassa ihan toivotulla tavalla, oikasin vähän herneiden murskaus vaiheessa ja johtunee siitä (?).
    Mielenkiintoinen kyllä tämä sun blogi on muutenkin :P Harvemmin mitään ruokajuttuja seurailen, oon enemmänkin käsityöblogien seurailija, mutta tää sun blogi on kyllä kiinnostava. Iloa jumppailuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla, että tykkäsit! Kikhernepihvien ohje tuo ylivoimasesti eniten lukijoita hakukoneista blogiini, joten sietääkin olla hyvää ;) Kiva kuulla noin positiivista palautetta myös blogista, kiitos! Luulen, että pihveissä tuo huolellinen vaivaaminen tasaiseksi massaksi on avainasemassa, ettei jää repaleiseksi ja näin hajoa helpommin.

      Poista
  5. Hei onko sun laihdutus päättynyt??

    VastaaPoista
  6. Kiitos ohjeesta, falafelpihvit oli tänään hitti päivällisellä lastenkin mielestä!

    VastaaPoista