tiistai 21. tammikuuta 2014

Resepti: Lohipiiras

Kun lähdin tätä piirasta tekemään, oli hyvä ja kevyt suolainen piirakkapohja tavoitteeni ja sellaisen myös sain! Seuraavaksi kyllä kokeilen ympäri internetiä suurta suosiota saavuttanutta avokadopohjaa, mutta tällä kertaa tein lohipiiraaseeni pohjan rasvattomasta maitorahkasta. Oon aina rakastanut sellaista rasvaista, murumaista piirakkapohjaa, mutta tämä kevytversio vei kyllä sydämeni samantien. Ja koska täytteenä oli rasvaista kalaa, toimi siinäkin mielessä rasvaton piirakkapohja oikein mainiosti. Tässäpä siis ohjetta, olkaa hyvät! Kuvat on taas vähän sähkövalossa otettuja, mutta minkäs tämän talven ja pimeyden kanssa teet...




Pohja:
- 1,5 dl rasvatonta maitorahkaa
- 1 kananmuna
- 1 dl ruisjauhoja (toimii tällaisessa lohipiirakassa superhyvin!)
- 1 dl sämpyläjauhoja (esim. speltti- tai grahamjauhot sopisivat tähän varmasti oikein hyvin myöskin, itse laitoin sitä mitä kaapista sattui löytymään :))
- 1 tl leivinjauhetta (itse käytin ruokasoodaa, onnistui silläkin!)
- 0,5 tl suolaa

Täytteeksi:
- 300 g ruodotonta lohifileetä
- 1 punasipuli
- puolikas paprika
- tai ihan mitä vaan maun mukaan!

- purkillinen (2dl) kevyt"kermaa" (rasvaa 7%)
- 2 kananmunaa
- mausteita, esim. tilliä, sitruunanmehua, yrttisuolaa, mustapippuria, paprikajauhetta
- 100g vähärasvaista juustoraastetta


Tee näin:

Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään. Voitele halkaisijaltaan n. 27 cm piirakkavuoka (esim. teelusikallisella rypsiöljyä) ja taputtele taikina vuokaan jauhotetuin käsin. Nosta pohja jääkaappiin odottamaan täytteen valmistamisen ajaksi.

Poista lohesta nahka, paloittele lohi ja kypsennä pannulla. Heitä joukkoon myös kuutioitu sipuli. Jos haluat päästä helpommalla, voit käyttää piiraaseen vaikkapa kylmäsavustettua tai muuta valmiiksi kypsennettyä lohta (mulla nyt sattui olemaan kypsentämätöntä lohta pakkasessa). Ota tällöin kuitenkin huomioon piiraan liemeen lisäämäsi suolan määrä! Pilko paprika pieniksi paloiksi ja lisää lohen ja sipulin sekaan, kippaa vuokaan pohjan päälle. Lisää kerman joukkoon mausteet ja kananmunat ja kaada liemi täytteiden päälle. Ripottele päällimmäiseksi juustoraaste. Itse käytin Lidlin Linessa-juustoraastetta, siinä on vain 16 % rasvaa, mutta se on silti tosi maistuvaa eikä muutu lämmitettäessä sellaiseksi kumimaiseksi.

Paista piirasta 200-asteisen uunin keskitasolla n. 30-40 minuuttia. Syö hyvillä mielin tuoreen sitruunan ja raikkaan salaatin kera! :)




Jos teet piirasta näillä aineksilla, joilla minäkin ja jaat sen kahdeksaan palaan, on yhdessä palassa n. 237 kaloria. Laskin myös mielenkiinnosta, että jos tämän piiraan tekisi muuten samoilla aineksilla, mutta pohjan valmistaisi voista ja puolikarkeista vehnäjauhoista, olisi yhdessä palassa n. 384 kaloria. Ihan mukavasti kevyempi vaihtoehto tämä rahkapohja siis! Kerro sit jos innostut testaamaan :)

5 kommenttia:

  1. Oijoi, kiitos ohjeesta! Pakko kokeilla viikonloppuna kun on useampi syömäri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä kestä, ilolla jaoin näin hyvän ohjeen! Kerro sit miten maistui :)

      Poista
  2. Näyttää hyvältä. Pakko kokeilla viikonloppuna. Kiitoksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilo on kokonaan minun, mitä näiden hyväksi havaittujen reseptien jakamiseen tulee! Kerro sinäkin sitten, että miten maistui :)

      Poista
  3. Tää piiraspohja on testattava! Mulla on hirvee feta-pinaattipiirashimo ja tällä pohjalla sitä ehkä uskaltais syödä...:)

    VastaaPoista