keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Välipalavinkkejä

Kun haluaa syödä terveellisesti ja keventäen, ovat säännöllinen ruokarytmi ja välipalat kaiken a ja o. Paitsi kurnivan nälän ja iltamässäämisen välttämisessä, myös aineenvaihdunnan ylläpitämisessä ovat päivän pääaterioiden välissä nautitut välipalat todella tärkeitä. Seuraavassa muutama tämän oman elämäntapamuutosprojektini aikana hyväksi havaitsemani välipalaidea :)




Erilaiset pähkinät ja mantelit
Pähkinät ovat hyödyllisiä mm. aivojen ja sydämen toiminnalle. Niissä on paljon hyviä rasvoja ja niistä saa terveellistä energiaa. Välipalana vain kourallinenkin pähkinöitä riittää antamaan virtaa hyväksi aikaa :) Koska pähkinöissä on paljon energiaa (keskimäärin 500-600 kcal/100g), kerralla niitä ei kannata kovin paljon suuhunsa kauhoakaan. Pähkinöissä on paljon E- ja B-vitamiineja ja proteiineja, esimerkiksi cashew- ja maapähkinöissä proteiineja on 14% ja manteleissa jopa 16%! Saksanpähkinä on erityisen hyvä hyvien rasvahappojen lähde, sillä saksanpähkinöissä niitä on 56g/100g. Muissakin pähkinöissä hyviä rasvahappoja on n. 30g/100g. Oon itse kuskannut pähkinöitä mukanani koulussa pienessä rasiassa ja syönyt pahimpaan nälkään kourallisen (n. 15g) esim. vaikkapa lounasaikaa odotellessa :) Omat pähkinäni ostan Punnitse&Säästä-kaupasta, josta saa erilaisia luomupähkinöitä hintaan 3€/100g ja pussiin saa miksata juuri itse haluamansa sekoituksen.

Tumma suklaa
Tummassa suklaassa tulisi olla kaakaota 60-80%. Itse olen ostanut suklaata, jossa kaakaota on 74% (Lidlistä löytyvää Bellarom-merkkistä, vinkvink!), siitä tujummat ovat yleensä olleet makuuni liian kitkeriä. Pari palaa tummaa suklaata toimii hyvänä välipalana! Kaakaopavuissa on antioksidantteja, jotka jarruttavat pahan LDL-kolesterolin haitallisia vaikutuksia elimistössä ja samalla nostavat hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä. Palanen tummaa suklaa maitokahvin kanssa nautiskeltuna on kaiken lisäksi ainakin allekirjoittaneen mielestä myös todella hyvää..!

Kuivatut mulperimarjat
Nämä ovat mullekin varsin tuore tuttavuus, mutta joku aika sitten luokkakaveri tarjosi pussistaan ja olin heti myyty! Mulperimarjat ovat silkkiäispuun marjoja ja niistä kerrotaan Cocovin sivuilla seuraavaa: "Valkomulperit sisältävät runsaasti kuituja, rautaa, kalsiumia, sekä C-ja K-vitamiinia. Mulperit sisältävät myös korkeita pitoisuuksia punaviinistäkin löytyvää antioksidanttia - resveratrolia." Ravintosisältöluettelosta käy ilmi, että mulperimarjoissa on sataa grammaa kohden energiaa 275 kcal, proteiinia 10g, hiilareita 63g ja ravintokuituja 10g. Maultaan mulperit ovat hieman sellaisia toffeemaisia, tosi hyviä naposteltavia, kuin karkkia! Suositeltu päiväannos on kourallinen - tai enemmän. Itse olen välipalana vetäissyt näitä kuivattuja marjoja sen kourallisen verran.




Myslipatukat
Näitäkin olen hamstrannut Lidlistä, missä tällaisia myslipatukoita myydään 8 kappaleen paketeissa. Makuja on monia ja itse (ja mun mies... :D) oon tykästynyt näihin, joissa ei ole lisättyä sokeria. Makeutusaineita löytyy hieman, esimerkiksi tuon suklaamyslipatukan suklaasta, mutta koska en syö näitä päivittäin ja silloinkin kun syön niin syön vain yhden päivässä, joten ei haittaa, kun ruokavaliooni ei kuitenkaan mitään muuta keinotekoisesti makeutettua kuulu :) Yhdessä patukassa on n. 100 kcal. Oon tykännyt syödä tällaisen esimerkiksi koulussa iltapäiväkahvin kanssa makeanhimotukseen, kun muut on syöneet pullaa. Suklaaversio toimii kahvin kanssa erityisen hyvin!




Kasvikset ja hedelmät
Porkkanaa. Kirsikkatomaattia. Omenaa. Banaania. Appelsiinia. Aika itsestäänselviä välipaloja, eikö? :) Ooh ja tuoreet marjat, sitten kunhan niiden aika koittaa! Ei kai näitä helpompia mukaan napattavia olekaan. Kiireettöminä aamuina oon saattanut ennen kouluun lähtöä kuoria ja viipaloida rasiaan valmiiksi appelsiinia, sieltä on sitten helppo napsia kun meinaa tulla nälkä. Omenasta ja banaanista on muotoutunut jo vakkarivälipalaeväitä, kotona ollessakin niitä toki mussuttelen.

Siinä vähän mun välipalojani! Onko muilla suositella omia lemppareitaan? :)

8 kommenttia:

  1. Hmm, mä en olekaan kokeillut myslipatukoita enkä tummaa suklaata välipaloina. Lähinnä varmaaan proteiininpuutteen vuoksi ja tietty sen, ettei niillä saa mahaa välttämättä täyteen. Riippuu tietty, kuinka täyttäviä päivän muut ateriat ovat!

    Pähkinöitäkään en oikein käytä, vaikka pitäisi kyllä.. Pitääkin haastaa itseni kokeilemaan. :)

    Useimmiten mulla menee välipalana rahkaa, jogurttia+hedelmää, joskus pelkkä hedelmä tai vaikka näkkäriä. Vaihtelu virkistäisi kyllä, joten ainakin ne pähkinät menee kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän nuo suklaa ja patukat oikein sellasia mahantäyttäjiä olekaan... Mullakin toimii enemmän sellaisina pikkumakeina kahvin kanssa :) Jogurtti+hedelmät on mun vakkariaamupala etenkin kiireettöminä aamuina!

      Poista
  2. Johan oli postaus täynnä herkkuja!
    Pähkinät on kyllä hyviä, ongelmaksi vain itsellä muodostuu juurikin se ylensyönti, ei vaan saa lopetettua. Siitä syystä harrastan pähkinöitä lähinnä välipalana reissussa, valmiiksi järkevän kokoisina annospusseina :). Tummasta suklaasta pidän myös, se Lidlin tumma appelsiini-suklaa on pala taivasta.. Nam!
    Noita samoja myslipatukkoja löytyy munkin kaapista (samat mautkin!). Joskus syön sellaisen pikaiseksi aamupalaksi tai pieneksi energiaboostiksi ennen treeniä/lenkkiä. Tai sitten vaan makean nälkään teekupposen kera. Nälkäähän ne ei mielestäni kovin hyvin pidä, mutta mitä nyt voi 100 kcal odottaakaan :).
    Mulperimarjoja en ole koskaan maistanut, kehuja oon kyllä kuullut vähän joka suunnalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tumma appelsiini-suklaa!! Kiitos, menee testiin... :D Ja suosittelen ehdottomasti testaamaan mulperimarjoja :)

      Poista
  3. Byhyy itsekin söisin pähkinöitä ellen olisi allerginen! Ne on todella hyviä :) vastaavia terveyspommeja ovat siemenet, suosittelen lämpimästi mm. Jugurtin, rahkan tai smoothien sekaan, mihin vaan.
    Ja kiitos kun mainitsit tässä postauksessa nuo marjat, arvaa tajusinko vasta että mullahan on kakkospakastimessa hirmunen määrä viime kesän marjoja! Olin kokonaan unohtanut ne!! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oijoi, siemenet on ihania. Pellavan- ja hampunsiemenet ainakin aktiivisessa käytössä täällä :) Salaateissakin siemenet on hyviä, esim. auringonkukan- tai pinjansiemenet. Paahdettunakin! Mmm... Ja mullekin kelpais pakastimellinen marjoja! Ens kesänä on päästävä mustikkaan :>

      Poista
  4. Ihanat kuvat! :) Itse syön rahkajuttuja välipalaksi tai juurikin jonkun hedelmän.

    -Kaukaa Kaunis

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hitsi, mulle se rahka ei vaan uppoo mitenkään... Tai no ehkä siten, jos se on sekoitettu kermavaahtoon ja lätkäisty täytekakun kuorrutteeksi... :D

      Poista