tiistai 7. tammikuuta 2014

Energiansaannin, kaloreiden ja näläntunteen pohdintaa

Heippahei! Tänne on jo muutama lukijakin eksynyt, tässä siis yhteinen sydämellinen tervetulotoivotus kaikille ♥

Laittelin eilenkin syötyjä ruokia ylös. En varmaankaan tule tekemään tätä jatkossa orjallisesti päivittäin, mutta nyt näihin terveellisempiin syömistottumuksiin opetellessa ja oikeita annoskokoja hakiessa koen tämän ylöskirjailun aika hyödylliseksi ruoan määrän ja laadun hahmottamiseksi. Keväällä 2011 olin ihan oikealla laihdutuskuurilla (mitä siis nyt yritän välttää ja puhua mieluummin kokonaisvaltaisista ja lopullisista muutoksista terveellisempään suuntaan) ja tuolloin kirjasin tarkkaan ylös kaikki syömiseni ja laskin kaikesta kalorit, joka päivä. Sain painoa pudotettua jonkun verran parin kuukauden ajan, mutta samalla tuo vahtaaminen stressasi minua aivan älyttömästi. Niinpä jo sen parin kuukauden jälkeen väsyin koko touhuun, lopetin kaloreiden laskemisen ja pikkuhiljaa palasin takaisin vanhoihin, ylensyöviin tapoihini... Ymmärrän, että kaloreiden laskeminen toimii oikein hyvin toisilla, mutta itse haluan tällä kertaa kokeilla mennä enemmän maalaisjärjellä ja mututuntumalla ja katsoa, että toimisiko se itselläni hieman paremmin :)

Mutta, kuten sanottua, nyt aivan tämän elämäntapamuutoksen alkuun tuntuu hyvältä kirjailla ylös syömisiään. Jos käyttämäni elintarvikkeet ovat olleet luomulaatuisia, niin kirjaan ylös senkin, koska itseäni kiinnostaa tarkkailla, että kuinka paljon luomua ylipäätään käytänkään. Eilisistä ruoista laskin netistä löytyneellä ilmaisella laskurilla jopa kaloritkin! Näin selvisi, että ennen tuota iltapalasalaattia kaloreita oli päivän syömisistä kertynyt laskurin mukaan 1028. Ihan roimasti siis alle kulutuksen. Ja nyt kun mietin, niin turhaanpa taisin noista parista vuohenjuustoviipaleesta eilen iltasella stressata...

Oon nyt muutaman päivän aikana huomannut, että pitkin päivää ja etenkin illalla nukkumaanmennessä on aika kova nälkä ja se vähän hankaloittaa unensaantia, kun alkaa ranskikset ja kanankoivet hyppimään kilpaa silmäluomien alla... :D Nyt vielä lomaillessa kulutan paljon vähemmän energiaa kuin sitten kun koulu jatkuu ja liikuntaharrastukset alkavat (aika tasan tarkkaan siis ens viikolla, kääk!) ja tiedostan tämän kyllä oikein hyvin. Tähän mennessä tämän vuoden puolella harrastamani liikunta on ollut reipasta ulkoilua kävelylenkkien muodossa, joita oon kyllä harrastanut joka päivä. Tuon päivän energiansaannin kanssa pitää siis olla todella tarkkana, kunhan tositoiminta alkaa! En haluaisi väsähtää ja lysähtää. Sitä oon myös pohtinut, että huutaakohan mahani ruokaa vain vanhasta tottumuksesta ja tottuukohan se jossain vaiheessa tähän uuteen, hieman kevyempään systeemiin..? Pistäkää rohkeesti kommenttia, jos heräsi jotain ajatuksia tai kokemuksia!

Huuh tulipas sepustusta. Tekee kyllä hyvää vähän pohtia näitä. Sitten vielä ne eilisen maanantain ruoat:


Aamupala:
- 1 dl maustamatonta luomujugurttia, 2 dl light mustikkamehukeittoa
- 2 rkl/n. kourallinen pähkinä-rusinasekoitusta
- 2 kuppia kahvia rasvattomalla maidolla

Lounas:
- 5 tuorejuustotäytteistä luomunaudanlihapullaa
- pitkäjyväistä, kuitupitoista riisiä
- omatekoista jugurttikastiketta
- yksi porkkana, salaattia, loraus balsamietikkaa

Välipala:
- 2 palaa tummaa suklaata (71%)
- lasillinen light mustikkamehukeittoa

Päivällinen:
- 5 tuorejuustotäytteistä luomunaudanlihapullaa
- 2 porkkanaa höyrytettynä (mausteena yrttisuolaa)
- omatekoista jugurttikastiketta
- 3 rkl raejuustoa

Välipala:
- yksi luomuappelsiini
- kuppi vihreää teetä

Illalla mies teki kaverinsa kanssa yllätyshyökkäyksen kaupan kautta vuohenjuustosalaattiainekset mukanaan, joten päädyin siis iltapalaksi syömään 2 viipaletta vuohenjuustoa ja jälkiruokakipollisen balsamietikka-oliiviöljykastikkeella höystettyä salaattia, jossa oli vähän tummaa makaroonia seassa.

Loppuun vielä kuvat eilisen lounaasta ja päivällisestä. Enkä taaskaan santsinut, hyvä minä!



6 kommenttia:

  1. Mä jään seuraamaan sun edistymistä, tsemppiä! Käy kattomassa mun blogia, siellä on sulle haaste :) MittaTäynnä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa ku jäät ja kiitos vielä tätäkin kautta haasteesta! :)

      Poista
  2. Tsemppiä projektiin, varmasti onnistut! :) Ai kun näyttää kyllä annokset hyviltä, taitaa olla taas aika ruokailla tälläkin suunnalla kun massu mouruaa :) mannamasu.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti! Kaikki mahdollinen tsemppi on oikein tervetullutta :)

      Poista
  3. Heh, mullakin tuo meni just noin. Laihdutin kerran (myöskin vuonna 2011) kaloreita laskemalla ja sain painoa pois, mutta väsyin siihen puuhaan ja kaikki kilot tulivat takaisin. Nyt uutta yritystä, tällä kertaa teen samoin kuin sinä - yritän mennä mututuntumalla ja maalaisjärjellä, mutta lasken nyt alkuun vielä kalorit päivän päätteeksi, jotta tiedän missä mennään. Ainakin tämä on alkanut tosi hyvillä mielin mulla, samaa toivon sulle! :)

    Karo

    p.s. Eläköön vuodenvaihde, kivaa kun uusia laihdutusblogeja ilmestyy koko ajan. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun mulla on kans ollut jotenkin ihan luonnottoman hyvä tunne tästä! En oo varmaan koskaan ollut näin motivoitunut pitämään itsestäni huolta ja tuntuuhan se tottakai kivalta :) Kiva kuulla, että sielläkin on lähtenyt hyvissä tunnelmissa liikenteeseen projekti! Ja tosiaan, tähän aikaan vuodesta taitaa olla aina sellasta uuden elämän alottamisbuustia liikenteessä.. ;)

      Poista