tiistai 11. maaliskuuta 2014

HIIT-kokeilu

Söin tänään lounaalla pari lihapullaa liikaa ja siitä jäi sellainen fiilis, että olisi kiva tehdä edes jotain liikunnallista päivällä ja pistää köttbullarit hyötykäyttöön. Rupesin itseasiassa jo eilen illalla googlailemaan lisätietoa HIIT-pikatreenistä, josta jumppaohjaaja oli maininnut aikaisemmin. Ihan pätevänoloinen hesarin artikkeli aiheesta löytyy täältä. Pähkinänkuoressa HIIT eli High Intensity Interval Training on supertehokas ja nopea intervallitreeni. HIIT-treenin sanotaan polttavan rasvaa ja kohottavan kuntoa yhtä tehokkaasti, kuin aerobinen liikunta, mutta puolet nopeammassa ajassa. Hesarin artikkelin mukaan HIIT-treeni koostuu tehojaksoista, jotka kestävät aina 15-30 sekuntia kerrallaan. Jokainen jakso puserretaan täysillä kovalla tahdilla ja jaksojen välissä pidetään 30 sekunnin palauttelutauko. HIIT-treenata voi joko sisätiloissa tai ulkona lenkkeillessään. Itse tein tänään HIIT-treenin, joka koostui 40 sekunnin tehojaksoista, joiden välissä oli aina 20 sekunnin tauko palauttelua varten. Koostin kotitreenini niin, että sen HIIT-osio kesti yhteensä 10 minuuttia, johon lisäsin 5 minuutin alkulämmittelyn ja loppuun vielä 10 minuutin venyttelyn. Tässä treenini kokonaisuudessaan:


Alkulämmittely:



HIIT (nuo mimmit on aina niin ilosii etten kestääää):



Loppuvenyttely:



Kotitreenaaminen ei tunnu olevan kovinkaan suuressa huudossa nykyään, ainakaan mitä muiden blogeihin on uskominen, mutta aion silti määrätietoisesti jaella näitä vinkkejäni ja kokemuksiani, jos siellä linjoilla vaikka olisikin joku toinenkin hullu, jota vähän edes saattais kiinnostaa :D Monet tuntuvat vierastavan kotitreenaamista siksi, että treenistä on helpompi lipsuilla, jos on yksin kotona, eikä kukaan nää ;) Omalla kohdallani en ole huomannut tällaista ongelmaa esiintyvän, vaan pystyn tekemään treenini täysillä, vaikka se tapahtuisikin "vain" youtube-videon ohjaamana. Musta kotitreeni on ihana asia, koska se ei vaadi rahaa tai ulkomaailmaan vaivautumista ja oma suihku on lähellä. Tottakai välillä on myös ihanaa käydä ryhmäliikkumassa, uimassa, lenkillä jne., mutta silloin tällöin tällainen kotitreeni on paikallaan.

Ja vielä muutama sananen tuosta HIIT-pikatreenistä, jonka tänään tein. Rehellisesti sanottuna miltei huusin kauhusta joidenkin liikkeiden kohdalla, haha, enkä meinannut uskoa, että pystyisin niistä useimpaan, mutta siltikin pusersin jok'ikisen niin täysillä kuin ikinä vain pystyin! Hiki vaan valui. Kun olin tehnyt loppuvenyttelyt, lepäilin hetken ja join rauhassa vettä. Meinasi tapahtua sellainen voimaton lysähtäminen, sillä uskokaa kun sanon, että tuon kokonaisuudessaan 25-minuuttisen kotitreenini jälkeen musta tuntui, kuin olisin riehunut ainakin tunnin verran perusjumpassa.

HIIT tuntuu jakavan mielipiteitä aika rajusti, nettikeskustelujen perusteella osa porukasta on vähän skeptisiä sen suhteen, että voiko näin lyhytkestoinen treeni oikeasti olla tehokas ja toisia huolestuttaa tämä nykymaailman meno, kun treenaamiseen ei kehdata satsata enempää aikaa. Monet muistuttelevat, että HIIT kannattaa ottaa lisäksi silloin tällöin suoritettavaksi treeniksi monipuolisen liikunnan oheen, eli hyvän kunnon ylläpitämiseksi myös pitkäkestoisempaa liikuntaa on hyvä harrastaa säännöllisesti ja itse olen kyllä samaa mieltä. Ja tottakai on sanomattakin selvää, että aloittelijan kannattaa tällaista tehospurttitreenaamista kokeilla alkuun varovaisemmin.

Kaikenkaikkiaan musta tuntuu, että tällainen pikatreeni on kotitreeniksi mitä sopivin. Siinä vaiheessa kun tekee mieli lintsata ja jättää treeni kesken, niin se jo loppuukin :D

Jos teillä muilla on HIIT-kokemuksia, tarkempaa tietoa tai mielipiteitä asiaan, niin rohkeasti vaan jakamaan kommenttiboksiin! Myös ajatuksia kotitreenaamisesta saa jakaa :)

2 kommenttia:

  1. Mä kuulun HIIT-kannattajiin ja kyllä, treenaan välillä ihan yksistäni kotona :).
    Mä asennoidun kotitreeneihin samalla tavalla kuin ryhmäliikuntatuntiinkin, suunnittelen koska treenini aloitan ja sitten hoidan sen täysillä loppuun. Joidenkin on vaikeampi motivoida itseään liikkumaan yksin ja sama vika oli mullakin liikuntaa aloittaessa aikanaan. Nyt kun liikkuminen on osa arkea ja motivaatio kumpuaa tuloksista, on kotitreeni ihan yhtä helppo toteuttaa kuin vaikka se ryhmäliikuntatunnille lähteminen :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kaipa se on vähän niin, että alkuun tarvitsee sen potkun persuuksille ja sitten kun pääsee vauhtiin ja tutuiksi juttujen kanssa, niin helpompi on käydä tuumasta toimeen ns. omin voimin :)

      Poista